Watercross moottorikelkka mestari

Mark ja Chad Makin isä- ja poikaryhmä ovat maailmancuppeja moottorikelkka-vesikrossin suositussa urheilulajissa

Se on kesän korkein aika ja se tarkoittaa, että lyömme keskellä moottorikelkka-vesikrossijaksoa.

Jos olet hieman hämmentynyt lausunnosta, se johtuu todennäköisesti siitä, että asut Länsi-Kanadassa, jossa vedellä ajettava moottorikelkkakonsepti ei ole vahvistanut itseään. Ontariossa, Quebecissä ja Yhdysvalloissa on tämä hullu ja hieman ainutlaatuinen urheilulaji löytänyt pysyvän kodin.

Kanadassa ja Yhdysvalloissa on tosiasiallisesti viisi vesikroskilajiliittoa, mutta Kansainvälinen vesikrossiliitto (IWA) on suurin; se on mennyt voimakkaasti vuodesta 1988. IWA-kalenterissa on seitsemän kilpailua, joista arvostetuin on Grantsburgin maailmanmestaruuskilpailu.

Yleensä Wisconsinissa Grantsburgissa sijaitsevan Memory Lake -järven rannalla pidettävät MM-kisat houkuttelevat maamme ja Yhdysvaltojen parhaita kuljettajia sekä tuhansia katsojia. Grantsburgin kaupunki on melkein suljettu kolmeksi päiväksi, ja kaikki suuntaavat järvelle todistamaan vesiristin jännittävää näytelmää.

Tienraivaaja ja hänen kilpajälkeläinen

Nyt ei ole oikeudenmukaista puhua Grantsburgin maailmanmestaruuskilpailuista – tai vesikrosseista – mainitsematta Mark Makiä.

Vanha kuva Mark Makista, joka kilpailee vanhalla kelkalla vedessä.

Mark Makin kilpa-ura kesti vuosina 1977-1999. Tämä kuva on otettu vuonna 1979 kilpailussa Wolf Lake, Quebec.

Urheilun todellisena edelläkävijänä pidetty Mark oli siellä, kun moottorikelkka-vesiristeily oli lapsenkengissään. Grantsburgista kotoisin oleva Mark auttaa kasvattamaan urheilua ja löytää tapoja tehdä hihoista parempia ja nopeampi. Hän oli tietysti Grantsburgin maailmanmestaruuskilpailuissa, kun se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1977, ja voitti sen – ei kerran, vaan 12 kertaa enemmän. Eläkkeelle jäätyään Mark otettiin mukaan Moottorikelkan Hall of Fameen.

Oletusarvoisesti silloin Markuksen pojasta, Tšadista, tuli vesiristeilijä.

 

Tšad osallistui ensimmäiseen kilpailuunsa vuonna 2005 13-vuotiaana.

“Ensimmäinen vuosi sujui todella hyvin ja päädyin voittamaan kaikki kilpailut”, sanoi Tšad.

Rinnalla noustessaan Tšad tuli kahdesti maailmanmestariksi Pro Open-luokassa. 23-vuotias on ollut voittamaton myös Pro Stockissa Grantsburgissa kuusi vuotta peräkkäin ja puolustaa luokansa titteliä tänä vuonna.

Facebook Twitter Instagram YouTube Pinterest